2012. január 24., kedd

JANUÁR 24 - SOK NÉV- SOK ÉLETRAJZ

AZ MVSZ ELNÖKÉNEK GAZDAG ÉLETRAJZAIBÓL SZEMEZGETTÜNK
Patrubány Miklós rövid életrajza
Patrubány Miklós 1952. december 23-án született Medgyesen. 1976-ban a kolozsvári műegyetemen villamosmérnöki diplomát szerzett. Szakterülete az elektronika. 1973-ban Kolozsvárott megalakította a Visszhang nevű egyetemi rádiót, és ennek volt főszerkesztője 1976-ig. Utána a bukaresti félvezetőgyárban dolgozott, majd 1990 tavaszáig a Kolozsvári Számítástechnikai Kutatóintézet első osztályú tudományos főkutatója volt. Közben, 1979-84-ben vendégtanárként tanított a kolozsvári Műegyetemen. 1983-ban részt vett az első romániai személyi számítógép, a PRAE megalkotásában. 1989-ben szakkönyvet írt a mikroprocesszor-technológiáról. 1992 óta a kolozsvári Praemium Kft. tulajdonos-igazgatója. 1990 és 1992 között a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökségének tagja. 1992-től a Magyarok Világszövetségének elnökségi tagja, 1996 októberétől az MVSZ elnökhelyettese. Az MVSZ Erdélyi Társaságának elnöke. 1996 óta kiadja a Magyar Kisebbség című nemzetpolitikai szemlét. 1999-ben kezdeményezte a Reményforrás nevű ezredvégi nagycsaládos mozgalom megalakítását. Nős, három gyermeke van. (MTI) (origo, 2000.maj.26)
Patrubány bővebb életrajzaPatrubány Miklós (Medgyes, 1952. december 23.) villamosmérnök, politikus, közíró. Középiskolát a medgyesi Stephan Ludwig Roth Líceumban végzett (1971), villamosmérnöki oklevelét a Kolozsvári Műegyetemen szerezte (1978). Pályáját a bukaresti félvezetőket gyártó üzemben kezdte (1976-78), majd a Kolozsvári Számítástechnikai Intézet tudományos főkutatója (1978-92), a Kolozsvári Műegyetem vendégtanára (1979-84) és 1992-től a Kolozsvári Praemium Kft. vezető tulajdonosa. Első írását A terminál nem végvár címmel az Igazság közölte (1981). Kutatási területe a számítástechnikai gépek és programok készítése. Tanulmányt jelentetett meg Mikroprocesszorokról címmel a Korunk Füzetek 2. számában (1983). Önálló munkája: Totul despre microprocesorul Z80. I-II. (Mit tudhatunk a Z80-as mikroprocesszorról. 1989) programkazetta melléklettel. Mint az első romániai számítógép „atyja”, készülő könyvében (A „PRAE”, az első román személyi számítógép) születésének és elfogadtatásának fél évtizedes viszontagságos történetét írja meg. Közéleti szerepe jelentős. Alapító főszerkesztője a kolozsvári Visszhang diákrádiónak (1973-76), az 1989. decemberi fordulatkor részt vesz a demokratikus magyar szervezkedésekben Kolozsvárt: a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának tagja, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság alelnöke (1990-92), az RMDSZ országos elnökségének tagja (1991-92), a Magyarok Világszövetségének 1992-től elnökségi tagja, 1996-tól elnökhelyettese, 2000-től elnöke; a Világszövetség Erdélyi Társaságának alapító elnöke (1994-től). A Magyar Kisebbség felelős kiadója (1996-tól). (wikipedia)
Patrubány érdekesebb életrajzaPatrubány Nicolae Stefan más nevén Patrubány Miklós MVSZ elnöke a román kémszolgálat fellegvárában tanult két évig. Életrajza szerint Patrubány Miklós 1976-1978-ban a bukaresti félvezetõ gyárban dolgozott. Ez a gyár a román kémszolgálat, a DIE (Departamentul de Informatii Externe) fellegvára volt. A gyárat szovjet mintára létesítették IPRS (Intreprinderea de Piese Radio si Semiconductori) néven. Feladata a nyugati elektronikai technológiák csempészése, elrablása volt. Pacepa tábornok, egykori román kémfõnök ezt részletesen leírja a Vörös horizontok címû önéletírásában. Például Ceausescu egyik, 1978-as látogatásáról a gyárban (ekkor itt dolgozott Patrubány Miklós MVSZ elnök). A látogatás azzal a szándékkal jött létre, hogy megmutassa Ceausescunak az Egyesült Államokból most csempészett, katonai chipek gyártására szolgáló fontos új berendezéseket (…) A DIE az összes berendezésrõl gondosan leszedte a cégjelzéseket és minden olyan jelet, amely a származásukra utalt.
- Kivétel nélkül itt van minden mikroelektronikát gyártó berendezés az Egyesült Államokból, és mindegyiket a DIE és a DIA szerezte anélkül, hogy a gyártók tudnának róla. Ezután Ceusescu parancsokat kezdett osztogatni. Azt akarta, hogy a hírszerzés és a gyártás közvetlenebb kapcsolatban legyen egymással az eljövendõ technikai nehézségek minél gyorsabb megoldása érdekében. Most a kizárólag katonai felhasználású mikroelektronikára való koncentrálás következik. A DIE-t határozottan afelé kell irányítani, hogy a mûveletek teljes súlyát Nyugat-Európáról és Japánról az Egyesült Államokba helyezze át, mert ez egyre inkább sebezhetõvé válik a hírszerzõ behatolás által. Ceausescu azt parancsolta, hogy az IPRS/II-t rendkívüli mértékben terjesszék ki, és a mikroelektronikus jövõ felé irányítsák. A szuperteljesítményû integrált áramkörök felé, amelyek hamarosan meg fogják változtatni a Föld arculatát.
  • Ott – mondta, Ceausescu, és az IPRS/II-t értette ezen – láttam jó néhány ragyogó mérnököt a Honvédelmi Minisztériumból. Szép csöndben, egyenként át kellene hozni õket a DIE-hez. Ötszázzal többet adok a mûszaki hírszerzésre. Bokor István, levéltáros (körlevélből)
  • Patrubány még érdekesebb életrajza
Nicolae Stefan Patrubani román állampolgár 1952. december 23-án született, a 82%-ban románok lakta Medias-Medgyesben. Már ifjú korában, tizenkilenc évesen tagja lett a Román Kommunista Pártnak. Kiváló pártmunkája jutalmaként a kolozsvári Mûszaki Egyetemen – tanulmányai végzése mellett – az intézményen belül mûködött rádióállomás vezetését bízták rá, ezzel lehetõsége nyílott arra is, hogy az egyetemi pártközpontokkal folyamatos kapcsolatban legyen. 1976-ban az RKP Bukarestbe vezényelte, további pártmunkáját a fõváros pártbizottságában végezte. 1978-ban visszahelyezték Kolozsvárra, ahol a Számítástechnikai Intézet munkatársa lett. E helyen tizenegy esztendõn át szolgálta – mindvégig – a Conducatort: azaz Nicolae Ceausescu miniszterelnököt (aki úgy mellesleg még Ion Antonescu marsalltól örökölte meg a hírhedt rangot és címet.) A „Kárpátok Géniusza” bukása után a késõbb Patrubány Miklós néven színre lépett politikus Németországba távozott, több jelentõs számítástechnikai vállalkozást alapított. 1992-ben Kolozsváron létrehozta a PRAE Kft. céget. – Az amerikai, kanadai és ausztráliai szélsõjobboldali emigráció biztatására indult 2000-ben a Magyarok Világszövetsége elnöki címéért, melyet jelentõs Fidesz-támogatottsággal nyert el. Az amerikai nemzetiszocialisták 2004-ben az „Év Embere” címmel tüntették ki. (Forrás: Cuth János, „Magyarság” címû munkája.) (www.prherald.hu/cikk2.php?idc=20090608-090932)
Fény derült Patrubány Miklós hátszeléreNémeth Zsolt FIDESZ által delegált, Külügyminisztérium Parlamenti államtitkár, a Marx Károly Közgazdaságtudományi egyetem, az Oxfordi egyetem volt diákja, a FIDESZ alelnöke, választmányi alelnöke, a párt külügyi kabinetjének a vezetője, és az Európa Tanács Politikai Bizottságának az alelnökének felesége Zsigmond Katalin, Patrubány Miklós feleségének Zsigmond Emesének egy unokatestvére. A két személy felesége unokatestvér, és közvetlen kapcsolatot ápolnak egymással. Miközben Patrubány a FIDESZ-t szidja, addig együtt vacsorázgat a ZSIDESZ alelnökével. Miközben Patrubany az Európai Uniót szidja, addig együtt szórakozik az Európai Tanács Politikai Bizottságának az alelnökével. A Magyarok Világszövetségének a támogatásának a megvonása is csak egy átverés volt. A Magyarok Világszövetsége (Egyesülettől) megvont támogatást egy másik egyesületnek adta oda a ZSIDESZ. A Societatea Transilvana a Ungurilor de Pretutindeni (S.T.U.P.) egy Romániában bejegyzett egyesület, amelynek egyszemélyes vezetője ugyancsak Patrubany. (www.dntcj.ro/NGOs/)


Jó olvasást kivánunk Budaházy Györgynek az MVSZ új tagjának!

Kép:a Soros Alapítvány címjegyzékében régebben



Kép: az utóbbi években több nevet használ Patrubány
Az MVSZ honlapján változatlanul, évek óta semmi adat nincs a fantomszervezetről, hogy kik a tagjai és vezetői? Miért nincs fönn a szervezet alapszabálya az oldalukon? Milyen pénzekből gazdálkodik ez a látszatszervezet? Persze ezeket már régen a hivatalosoknak kellett volna ellenőrizni.